У зв’язку із великою кількостю відвідувачів форум для водіїв було розташовано на окремому сайті, нижче посилання.

Ссылка на ФОРУМ для водителей 2024 — чтоб найти похожую тему и обсуждение дела о ДТП, найти порядок и сроки страховых выплат по полису ОСАГО (автогражданка), узнать отзывы о страховых компаниях Украины и о том, как они выплачивают страховки, а также если полицейский составил протокол по ст. 130 КУпАП, и другие «автодорожные» дела — с 10 апреля 2023 года нужно перейти по этой ссылке.

Также здесь вы можете зарегистрироваться на форуме и задать свой вопрос. Обращаем Ваше внимание, что ответы актуальны на дату публикации ответа.

При спілкуванні на Форумі  просимо вас вести себе пристойно та бути вічливим один із одним! 

Вы можете задать свой вопрос нашим экспертам или найти решение вопроса среди тем в форуме!

Навигация Форума
Вы должны войти, чтобы создавать сообщения и темы.

Может ли не резидент (гражданин РФ) с видом на жительство в Украине ездить в Украине на нерастоможенном автомобиле в 2019 году?

Добрый день. У меня вопрос, в связи с вновь принятыми законами про растоможку евроблях (автомобилей на иностранной регистрации) в 2019 году может ли не резидент (гражданин РФ) с видом на жительство в Украине ездить в Украине на нерастоможенном автомобиле в 2019 году? Какие есть варианты, может ли нерезидент ввезти автомобиль на временном ввозе на территорию Украины, и через год выехать? Если автомобиль стоит на регистрации в странах Прибалтики, в Литве например.

Добрий день!

Порядок тимчасового ввезення іноземцями автомобілів на територію України регулюється Митним кодексом України.

 Стаття 380 МК України визначає особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування та транспортних засобів комерційного призначення на митну територію України.

{Назва статті 380 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2612-VIII від 08.11.2018}

1. Тимчасове ввезення громадянами-нерезидентами на митну територію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк може бути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставин непереборної сили та особистих обставин громадян, які ввезли такі транспортні засоби, за умови документального підтвердження цих обставин, але не більш як на 60 днів. Обов’язковою умовою допуску зазначених транспортних засобів до тимчасового ввезення на митну територію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органах іноземних держав, що підтверджується відповідним документом.

{Частина перша статті 380 в редакції Закону № 4915-VI від 07.06.2012}

5. Тимчасово ввезені транспортні засоби особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їхніх особистих потреб.

...

Такі транспортні засоби не можуть використовуватися для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, бути розкомплектовані чи передані у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

{Абзац третій частини п'ятої статті 380 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2612-VIII від 08.11.2018}

{Частина статті 380 в редакції Закону № 588-VII від 19.09.2013}

8. Транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб, підлягають державній реєстрації.

Порядок державної реєстрації транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України громадянами, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

{Частина восьма статті 380 в редакції Закону № 2612-VIII від 08.11.2018}

            Відповідно до п. 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, який затверджено постановою КМУ України від 7 вересня 1998 року за № 1388:

           «Транспортні засоби,  тимчасово  ввезені  на  митну  територію України   для  власного  користування  більш  як  на  два  місяці, підлягають  державній реєстрації в сервісних центрах МВС на строк, визначений  ДФС.  Тимчасово  ввезені  транспортні засоби не можуть
бути розкомплектовані на запасні частини, передані у володіння або користування  іншим  особам».

             Таким чином, якщо ви є нерезидентом, тобто ви є громадянином іншої країни та маєте тимчасову (а не постійну!) посвідку на проживання в Україні, ви можете ввести на територію України автомобіль іноземної реєстрації в режимі тимчасового ввезення на підставі ст. 380 ТК України на строк до одного року. 

Спасибо за консультацию. У меня в связи с этим еще вопрос, а чем предусмотрено, что иностранец, т.е. гражданин РФ, с постоянным видом на жительство в Украине, является нерезидентом?

Відповідно до п.п. 50 п. 1 ст. 4 Митного кодексу України резиденти це - фізичні особи: громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числі ті, які тимчасово перебувають за кордоном;

Відповідно до п.п. 33 цієї ж статті нерезиденти це - фізичні особи: іноземці та особи без громадянства, громадяни України, які мають постійне місце проживання за межами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на території України;

Відповідно до статусу особи їй видається і відповідна посвідка на проживання – на тимчасове чи постійне проживання на території України.