Позарапали авто и уехали Адвокат по ДТП
 
        Ви підходите до свого припаркованого автомобіля і бачите, що автомобіль пошкоджений — подряпаний бампер, крило або двері автомобіля. Що робити? Де знайти водія, який подряпав Ваш автомобіль? І найголовніше, як отримати відшкодування завданих збитків – витрати на ремонт та фарбування автомобіля?
   Консультація Адвоката по ДТП у м. Харкові. 

Порядок дій водіїв — якщо Ваш автомобіль пошкодила невідома особа.

    Кожному винуватцю ДТП слід пам’ятати про те, що залишати місце ДТП в жодному разі не можна, навіть якщо це лише подряпини або інші незначні пошкодження, відповідальність за залишення місця дорожньо-транспортної пригоди передбачена ст. 122-4 КУпАП та є наступною:
– штраф у розмірі 3400 грн.,
— або позбавлення прав терміном від 1 року до 2 років,
— або адміністративний арешт терміном від 10 до 15 діб.
        Тому треба пам’ятати, що якщо водій навіть трохи подряпав інший автомобіль, і його буде встановлено після залишення місця ДТП, то йому загрожують уже дві статті – 122-4 КУпАП за залишення ДТП, та ст. 124 КУпАП – власне за скоєння ДТП.
    Покарання за ДТП без постраждалих — ст. 124 КУпАП — штраф у розмірі 850 грн. або позбавлення прав на строк від 6 місяців до одного року.
       Насамперед потрібно оглянути свій автомобіль, переконатися, що ці пошкодження утворилися саме за Вашої відсутності, а не раніше, оскільки в поліції ви повинні будьте повідомити обставини події, і приблизний час або період у який був пошкоджений Ваш автомобіль, зробіть фото пошкоджень автомобіля.
     Потрібно також оцінити шанси на пошук порушника, адже за відсутності шансів поліція навряд чи зможе знайти винуватця ДТП.
Крок № 1 – звернення до поліції
      Оскільки Ваш автомобіль пошкоджено, то є ознаки адміністративного правопорушення – ст. 124 КУпАП, і необхідно звернутися до поліції та повідомити про подію, дочекатися приїзду поліції на місце події. По приїзду поліція опитає вас про деталі пошкодження автомобіля (час ДТП, обставини), можливо, витребують відео з прилеглих приміщень, опитають можливих свідків. Також поліція складе схему місця ДТП, в якій зазначить місце розташування автомобіля та виявлені пошкодження на автомобілі.
      Тут є важливим той факт, щоб ви не переміщали свій автомобіль після виявлення на ньому подряпин, бо інакше, тоді і у вас можуть бути ознаки адміністративного правопорушення — залишення місця ДТП — ст. 122-4 КУпАП. 
Крок №2 — шукаємо, хто винен
     Практика показує, що в більшості випадків знайти водія, який залишив місце ДТП, можна за допомогою камер відеоспостереження, розташованих поблизу магазинів або різних установ, стовпів (камери міської ради). Якщо камер немає, то потрібно спробувати знайти свідків – може поряд був магазин, або якийсь кіоск, в якому знаходяться люди, які могли б повідомити відомості про автомобіль, що залишив місце ДТП. Важливі будь-які відомості — колір або марка автомобіля, можливо, хтось сфотографував чи засняв обставини ДТП, чи іншим чином зафіксував номер автомобіля, що пошкодив вашу автівку. 
Крок № 3 – якщо є винуватець – домовляємося про відшкодування збитків
     Якщо Ви знайшли винуватця ДТП до складання співробітниками поліції матеріалу, можна домовитися з ним про відшкодування збитків та скласти «європротокол» — повідомлення про ДТП, у цьому випадку звернення до поліції взагалі не є обов’язковим. Таким чином, якщо водій випадково зачепив інший автомобіль, то простіше залишитися на місці і скласти «європротокол», — у цьому випадку страхова компанія винуватця візьме на себе відповідальність щодо виплати страхового відшкодування потерпілому водієві, і цьому водію тільки треба буде заплатити франшизу, якщо вона передбачена страховим полісом ОСЦПВ — полісом «автоцивілка». 
    Жодних вилучень посвідчення водія, штрафів чи позбавлень права керування автомобілем у винного водія у цьому випадку не буде.
    Якщо винуватець ДТП не згоден з подією, що сталася, то тоді потрібно викликати поліцію, щоб поліцейські складали протокол за ст. 124 КУпАП, схему ДТП, відбирали пояснення щодо обставин та направляли справу до суду для розгляду по суті. Після отримання постанови суду про визнання водія винним у скоєні ДТП — за ст. 124 КУпАП — страхова компанія винного водія виплатить вам страхове відшкодування. 
Крок №4 – хто відшкодовує збитки за пошкоджений автомобіль?
      Якщо вдалося знайти винуватця ДТП — у цьому випадку за шкоду відповідає його страхова компанія, в якій він купив поліс ОСЦПВ («автоцивілка»), — або за «європротоколом» — якщо вдалося досягти згоди з іншим водієм, або загалом, через складання протоколу та передачі справи суд з постанови про визнання іншого водія винним.
     І в першому та в другому випадку потрібно звернутися до його страхової компанії із заявою про проведення страхової виплати, та надати пакет документів та надати свій автомобіль страховому експерту для оцінки розміру шкоди.
       Якщо не вдалося знайти винуватця ДТП, за своїм полісом ОСЦПВ ви не отримаєте нічого.
     Ви можете розраховувати на відшкодування збитків лише у випадку, якщо у вас буде страховка «КАСКО», і те, що сталося, потрапляє під страховий випадок. Умови отримання страхового відшкодування при ДТП прописані в самому договорі — іноді треба обов’язково повідомляти поліцію, іноді ні.
Адвокат зі страхових спорів у Харкові – послуги АвтоАдвоката – отримати консультацію можна тут.