У зв’язку із великою кількостю відвідувачів форум для водіїв було розташовано на окремому сайті, нижче посилання.

Ссылка на ФОРУМ для водителей 2024 — чтоб найти похожую тему и обсуждение дела о ДТП, найти порядок и сроки страховых выплат по полису ОСАГО (автогражданка), узнать отзывы о страховых компаниях Украины и о том, как они выплачивают страховки, а также если полицейский составил протокол по ст. 130 КУпАП, и другие «автодорожные» дела — с 10 апреля 2023 года нужно перейти по этой ссылке.

Также здесь вы можете зарегистрироваться на форуме и задать свой вопрос. Обращаем Ваше внимание, что ответы актуальны на дату публикации ответа.

При спілкуванні на Форумі  просимо вас вести себе пристойно та бути вічливим один із одним! 

Вы можете задать свой вопрос нашим экспертам или найти решение вопроса среди тем в форуме!

Навигация Форума
Вы должны войти, чтобы создавать сообщения и темы.

Зміни у ПДР у 2021 році – посилення відповідальності водіїв. Таблиця штрафів за порушення ПДР у 2021 році.

16.02.2021 року прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху».

     Цей Закон було прийнято ВРУ, та вже його підписав президент України Володимир Зеленський. 

 

     Головна мета – це посилити  відповідальність водіїв за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння та створення безпечних умов для учасників дорожнього руху.

     Прийнятим Законом внесено зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, а також законів України «Про дорожній рух» та «Про Національну поліцію».

  1. Зміни у ПДР 2021 що стосуються водіїв автомобілів:
  • Керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, або відмова від проходження огляду на стан сп’яніння  — 17 000 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік  (викладення ст. 130 КУпАП в новій редакції). Зараз це -10 200 та позбавлення права керування на 1 рік.
  • Повторно протягом року керування у стані сп’яніння — штраф на водіїв у розмірі 34 000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на 3 роки з оплатним вилученням транспортного засобу (викладення ст. 130 КУпАП в новій редакції).
  • Тричі, порушення права керування транспортними засобами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, передбачає — штраф 51 000 грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років з конфіскацією транспортного засобу, який є у приватній власності порушника або адміністративний арешт на 15 діб з позбавленням права керування транспортними засобами на 10 років (викладення ст. 130 КУпАП в новій редакції).
  • За порушення типових правил дорожнього руху (не пристебнутий ремінь, порушення при обгоні та інші) — 510 грн.  
  • Перевищення швидкості в населених пунктах більш ніж на 50 км / год — 3 400 грн, а за перевищення на 20-50 км / год — 340 грн.
  • Втеча з місця дорожньої транспортної пригоди, карається штрафом у розмірі — 3 400 грн.
  • Створення аварійної ситуації під час руху та/або зупинці — 850 грн.
  • Перешкоджання для проїзду служб екстреної допомоги — 1145 грн.
  • Керування транспортним засобом особою, яка не має при собі або не пред’явила для перевірки посвідчення водія відповідної категорії, реєстраційного документа на транспортний засіб — тягне за собой штраф у розмірі — 425 грн, а водій позбавлений права керувати — 20 400 грн.
  1. Зміни у ПДР 2021 року що стосуються пішоходів, велосипедистів
  • Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього рух, наразі передбачає штраф у розмірі — 255 грн.
  • Порушення правил дорожнього руху особами, які керують велосипедами — 340 грн.
  • Ті самі порушення, вчинені особами, які керують велосипедами, що перебувають у стані сп’яніння — 680 грн, а при створенні аварійної ситуації сума штрафу сягає — 850 грн.

     Законом доповнено Кримінальний кодекс статтею 2861 «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами в стані сп’яніння», згідно з якою:

      «1. Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, —

      карається позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від трьох до п’яти років.

     В разі виникнення питань з приводу накладення штрафів та задля отримання консультації Ви можете звернутися до АвтоАдвоката – за посиланням тут.