reerrer

«Будь-яка зміна прокладає шлях іншим змінам» – ця відома цитата теоретика та політичного діяча Н. Макіавеллі буде незмінним провідником при висвітленні даної теми.

В Україні, згідно із законодавством, керувати транспортними засобами можна лише за наявності національного посвідчення водія (водійських прав) відповідної категорії згідно Постанови Кабміну № 340 від 08.05.1993 року «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами».

Порядок видачі водійського посвідчення також регламентується Постановою КМУ №340 «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами». Це Положення є обов’язковим для всіх підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності та громадян України, іноземних громадян та осіб без громадянства.

Дане положення дійсне від 1993 року, законодавчі зміни кардинально не змінювали процедуру, строк та порядок видачі посвідчення водія (водійських прав), але які ж законодавчі зміни відбудуться у 2019 року?

03 квітня 2019 року Кабінет міністрів України ухвалив зміни до  правил видавання водійських посвідчень. Нововведення будуть запроваджуватися поступово і повністю працюватимуть вже через півроку.

ОТОЖ, ОСНОВНІ ЗМІНИ ПРАВИЛ ВИДАЧІ ВОДІЙСЬКИХ ПОСВІДЧЕНЬ:

По-перше, до того, як зміни вступають в законну силу, водії мають можливість здавати теоретичний іспит та практичній іспит в одному сервісному центрі, відтак нововведення запроваджують неможливість складати теоретичний іспит в одному територіальному сервісному центрі МВС, а практичний – в іншому.

По-друге, весь процес складання екзаменів для отримання водійського посвідчення фіксуватиметься на відео. Але нововведення передбачає, що  й під час складення практичного іспиту дії кандидата у водії та екзаменатора фіксуватимуться за допомогою обладнання, що встановлюватиметься в кожному екзаменаційному авто, тобто запроваджується прозора система нагляду за здачею водійських екзаменів.

По-третє, нормативними змінами також передбачено, що всі випускники, які закінчили навчання з підготовки водіїв у закладах професійно-технічної освіти будуть допущені до складання іспитів без додаткового навчання в автошколі.

На сайті Головного сервісного центру МВС можна підготуватися до теоретичної частини іспиту з ПДР завдяки безкоштовному онлайн-тренажеру. Також на сайті можна ознайомитися з повним переліком питань з ПДР. Доступна також функція «відповіді на питання». Дана процедура полегшить підготовку майбутніх водіїв до теоретичних і у тому числі практичних іспитів.

Серед основних функцій та послуг сервісних центрів МВС – видача та обмін посвідчень водія, реєстрація та перереєстрація транспортних засобів, видача та зберігання номерних знаків, а також оформлення дозволу на перевезення небезпечних вантажів. На базі сервісного центру можна скласти іспит для отримання права керування транспортними засобами. Важливо! Для отримання відповідей на питання, компетенція яких належить Головному територіальному сервісному центру МВС телефонуйте за номером: 044-290-19-88 (безкоштовно).

По-четверте, важливо знати, які саме документи Ви маєте подати для отримання посвідчення водія на право керування транспортними засобами після закінчення навчального закладу та складання іспитів:

  1. заява встановленого зразка (заповнюється в ТСЦ);
  2. паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус;
  3. копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  4. свідоцтво про закінчення закладу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв;
  5. оригінал та ксерокопії документів про заміну особистих даних (у разі їх заміни);
  6. медична довідка встановленого зразка;
  7. платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

Видача посвідчення водія на право керування транспортними засобами після закінчення строку позбавлення права на керування транспортним засобом, що становить 12 і більше місяців (із складанням іспиту):

  1. заява встановленого зразка (заповнюється в ТСЦ);
  2. паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або документ, що посвідчує особу та підтверджує її громадянство або спеціальний статус;
  3. медична довідку встановленого зразка;
  4. платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та за бланкову продукцію.

Викладені вище – найголовніші зміни законодавства, які чекають майбутніх водіїв та поступово будуть вступати в законну силу. Чи покращить це якість водіння на дорогах покаже час. Проте, якщо виникнуть питання, та за будь-якою юридичною допомогою звертайтеся до компанії «АвтоАдвокат» за телефоном 068 203 23 23 (цілодобово).

Будьте уважні на дорогах!